Nederlandse bloemenpracht

JAARCURSUS 2020

 

Nieuw bij Zijdenbloem: een cursus van acht workshops van elk een vier lesuren: de Nederlandse bloemenpracht is immers niet in een middag te vangen! De cursus staat op het najaarsprogramma en is bedoeld voor wie zich graag intensief met het maken van zijden bloemen willen bezighouden. Het resultaat waarnaar in cursus wordt toegewerkt is het maken van een boeketje met diverse bloemen.
Zoveel bloemen … zoveel verschillende technieken, die uitgebreid zullen worden uitgelegd en gedemonstreerd. Aan de meer ervaren zijdenbloemenmakers biedt de cursus ook nieuwe uitdagingen. Bij de cursus hoort een boek Silk flowers & Zijdenbloem een basisset van materialen, die de cursist in de gelegenheid stellen ook thuis te oefenen en alles afronden dat wij op de les geleerd hebben.
Samengevat: de cursus bestaat uit acht lessen van elk vier lesuren. Iedereen is welkom om deel te nemen, ongeacht ervaring in het maken van zijdenbloemen. Het doel van de cursus is de Nederlandse bloemenpracht te vangen in een boeketje bestaand uit verschillende bloemen. Bij de cursus zijn het lesboek Silk flowers & Zijdenbloem en een basisset van materialen inbegrepen.

 

 

 

In deze opeenvolgende cursussen leert de cursist stap voor stap vanaf het begin om stoffen te stijven. Daarna volgt er een uitgebreide uitleg over het verven van zijde en welke verfsoort de beste resultaten geeft. De cursus is bovendien bedoeld om diverse stoffen te leren bewerken, zoals zijde, leer en abaca silk; uiteraard werken wij het meest met zijde. Tenslotte komen boetseertechnieken aan bod om met verschillende soorten boetseerpasta bepaalde onderdelen van de bloemen zelf te maken en te verven.

Tijdens het cursus maken wij de volgende bloemen:

1 Evelyn roos met een knop en bijbehorende bladeren (van zijde)

2 kersenbloesemtakje met bijbehorend groen blad (van zijde)

3 twee tulpen met bijbehorende groene bladeren (van zijde en een van leer)

4 klimoptakje (van zijde en silk abaca)
Uiteraard kan de cursist meer bloemen thuis maken en zo naar eigen smaak een boeketje samenstellen.

De reeks cursussen loopt vanaf januari 2020 op elke eerste maandag van de maand van 11.00 uur tot 15.00 uur. Zijdenbloem heeft plaats voor maximaal vijf cursisten.

Data:

ma 6/1/2020
ma 3/2/2020
ma 2/3/2020
ma 6/4/2020
ma 11/5/2020
ma 8/6/2020
ma 7/9/2020
ma 5/10/2020

Alle materialen die binnen deze vier lesuren uur worden gebruikt zijn bij de prijs inbegrepen; het materiaal dat thuis wordt gebruikt, dient apart te worden afgerekend. De prijzen van de materialen zijn met korting voor deze doelgroep.
Voordeel van de cursus is dat cursist bij zijn leerproces intensiever begeleid kan worden, zo nodig via mail per telefoon.
Nadeel is dat de cursist huiswerk moet maken in voorbereiding op het volgende dagdeel van de cursus.

Prijs voor de cursusdagen:

Bij de kosten van de cursus zijn de thee/koffie en een broodje inbegrepen.
De korting op de stoffen en andere benodigde materialen is 15%.

Prijs: 750 euro exclusief BTW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het geheim van Rosa Evelyn

Voor beginners en gevorderden!

Waar: Naarden (29 november  2019 om 11.00-19.00)

VOL! Inschrijven voor deze workshop is helaas niet meer mogelijk.

Britse rozenkwekers zijn erin geslaagd om de bloemvorm, kleur, geur van historische Engelse rozen te combineren met eigenschappen van moderne rozen als gezondheid en doorbloeien. Rosa Evelyn is hiervan een voorbeeld: de Evelyn roos is een komvormige, sterk geurende, volle bloem die in oude luister bloeit in moderne tuinen.

Mijn uitdaging ligt altijd in de combinatie van de vormgeving van de bloem met de eigenschappen van de te gebruiken materialen. Soms schrik ik van de hoeveelheid blaadjes die je moet voorbereiden om een volle bloem te maken. De Evelyn roos bestaat uit maar liefst honderdtwintig tot honderdveertig blaadjes! Doelmatig materiaalgebruik is dan ook het toverwoord waarmee Zijdenbloem de vervaardiging van zo’n gecompliceerde bloem bezweert. Het geheim om in een korte tijd een mooie, volle bloem te maken ga ik niet verklappen, maar wel dat we in een dagvullende workshop een Evelyn roos, een babyroos.

Tijdens deze workshop wordt het geheim onthuld!

De deelnemers, beginners en gevorderden zijn welkom, maken in zeven tot acht uur tijd een compositie met een Evelyn roos, een babyroos.

Hoe pakt Zijdenbloem dit aan:

1. stap voor stap leg ik uit hoe de Evelyn roos gemaakt kan worden met een minimaal aantal blaadjes om prachtig resultaat te krijgen;
2. de cursist gaat zelf het materiaal voor de bloemen verven, zodat hij de verftechniek goed onder knie krijgt;
3. het stijven van de stoffen wordt in theorie uitgelegd;
4. iedereen krijgt de patronen van de  bloem mee naar huis en natuurlijk de zelfgemaakte bloemen.

5. Duur: 7-8 uur

Prijs : 105 euro exclusief BTW

Cursisten wordt gevraagd de volgende attributen mee te nemen naar de les:
– schort,
– kniptangetje,
– schaar,
– papier;
– pen;
– 10 oude kranten;
– eigen pincetten (1 of 2).

 

Zijdenbloems workshops duren doorgaans een hele dag, van 11.00 uur tot 19.00 uur, maar kunnen soms ook uitlopen. De workshops zijn intensief en resultaatgericht.
De benodigde tijd is afhankelijk van de groepssamenstelling, hoe meer ervaring in de groep aanwezig is, des te hoger het werktempo ligt. Zijdenbloems streven is dat iedere deelnemer een zelfgemaakte bloem mee naar huis neemt, wat dus kan betekenen dat er iets meer tijd nodig is om de creatie af te ronden. Het is verstandig daarmee rekening te houden bij het maken van plannen voor de verdere avond.

 

 

 

 

 

 

Workshop

Golden Branch with Lush Flower, Silk in Porcelain

VENUE: IJsselstein, Netherlands
DATE: Saturday 7 and Sunday 8 December 2019, 
TIME: 11 a.m. – 6 p.m.

Costs of the workshop  290.00 euro  incl. VAT

NUMBER OF ARRENDEES: 6–7

NL

Gouden rozentak met porselein en zijde

Waar: IJsselstein (7 en 8 december  2019 om 11.00-18.00 uur)

Er is nog een vrije plaats beschikbaar.

Deze rozenvaria op gouden tak wordt gemaakt in een tweedaagse workshop. De tak heeft een afmeting van +/- 60 cm, wat een behoorlijke lengte is voor een corsage. Bovendien komen er in de makelij van de rozen verschillende verrassende technieken aan bod, namelijk van zijde, abaca silk en porselein.
Zo’n intensieve workshop brengt je een schat aan kennis en vaardigheden in verband met de verwerking van de materialen. Het resultaat is ernaar, dat beloof ik je!
Na afloop van deze cursus neem je een zelfgemaakte, bloeiende tak met zijden en porseleinen rozen mee naar huis.
Interesse? Meld je dan snel aan, want de plaatsen zijn meestal beperkt.

 EN

During this workshop we’ll master three techniques: silk, porcelain and silk abaca. Each technique requires special attention and approach. It is a complex rose with numerous petals, and the assembly isn’t easy. The porcelain technique is a special technique, far cry from silk processing. These different materials blend well, and complement each other.
After the workshop, each attendee will take home:

1. Two beautiful roses (size: 12–15 cm) + two buds
2. A sprig of jasmine
3. A twining sprig
4. Two branches of rose leaves (golden branch about 60 cm long)
5. And, of course, well-grounded knowledge and three different techniques
6. The patterns of flowers for this workshop

This really luxurious composition can be used as a decoration for hats, fascinators, as a dress accessory or just an elegant interior decoration. Interested? Any questions?

Contact me by email ( lana@zijdenbloem.nl) , I’ll reply within a day:

WHAT YOU NEED TO TAKE ALONG:

apron, tweezers (2), scissors, small wire cutters, 15 old newspapers, optional: flower making tool (220 V).

A light lunch (coffee/tea and a cake) included.

An attendee will be registered for the workshop upon payment. Minimum down payment: 50%.

Workshop:

Fluweelzachte viooltjes met rocailles en kristallen

Voor beginners en gevorderden!
Waar: Naarden ( 18 januari  2020 om 11.00-19.00)

 Duur: 7-8 uur (1 dag)
Prijs : 125 euro exclusief BTW

Er zijn nog twee plaatsen vrij!

 

 

Viooltjes en rozen zijn en blijven mijn inspiratiebron voor mijn creatieve werk. Ik maak ze steeds opnieuw, met nieuwe materialen en andere gereedschappen. Natuurlijk levert dat vernieuwende resultaten op. Een heel nieuw exemplaar in mijn viooltjescollectie is samengesteld uit chique fluweel uit het oude China, luchtige Italiaanse chiffon en silk abaca. Bloemetjes van Japans porselein maken de compositie af. Ons fluwelen viooltje is versierd met rocailles en Swarovski-kristallen.
Technische vaardigheden
Tijdens deze workshop komen de volgende technische onderdelen aan bod:

1 Manieren om fluweel te verwerken, want dat is niet altijd gemakkelijk;
2 twee verschillende technieken om zijde te verven;
3 een korte inleiding op het werken met porselein;
4 een theoretische uitleg over het stijven van materialen;
5 de grondbeginselen van het samenstellen van een compositie;
6 het gebruik van gereedschappen

Aan de slag
Wij maken een takje van 45 cm lengte met vier bloemen en knopjes, en een aantal bladeren. De bloemetjes hebben gemiddeld een diameter van 6-7 cm.

Aan het einde van de workshop neemt iedere deelnemer zijn zelfgemaakte bloemcompositie mee naar huis en niet alleen dat ook een heleboel kennis van materialen en technieken.

Velvet Violets with Golden Edging in Crystal

VENUE: Naarden, Netherlands
DATE: Saturday 18 JANUARY, 2020,
TIME: 11 a.m. – 7 p.m.
Costs of the workshop 125.00 euro excl. VAT
NUMBER OF ARRENDEES: 4-5

Both pansies and roses have always been and remain my source of inspiration in my creative work. I make them in a new way every time, trying new materials and changing tools. Certainly, the outcome changes as well. A totally new sample in my collection of pansies is made of chic velvet from ancient China, airy Italian chiffon, and silk abaca. Small flowers of Japanese porcelain complement the composition. The craft item is decorated with seed beads and Swarovski crystals.

What we will learn during this workshop:
1. How to work with velvet. It is not always easy to process velvet
2. Two different silk painting techniques
3. A brief introduction to working with porcelain
4. How to make the material durable (theoretically)
5. Basics of composition
6. How to work with tools

This is the kind of gorgeous composition of expensive and high-quality materials that each participant will take home (as well as a lot of knowledge).

Registration via e-mail. lana@zijdenbloem.nl

 

Bloementak met chrysant, dahlia, scabiosa en cosmea

NL

Waar: IJsselstein (21 en 22 maart 2020 om 11.00-18.00 uur)

5. Duur: 7-8 uur (2 dagen)
Prijs : 250 euro exclusief BTW

Er zijn nog drie plaatsen vrij!

Voor wie?
Iedereen kan de workshop volgen; voor beginner zal de workshop iets intensiever zijn, omdat we een grotere compositie maken.

 

Workshop in twee dagdelen;

Technische vaardigheden zijn verwerking van zijde/zijdefluweel, leer, abaca silk en geboetseerde details;
Bloementak met een chrysant, dahlia, scabiosa en cosmea.

Technische aspecten
In deze compositie zijn vier verschillende materialen gecombineerd en verwerkt in vier bloemen. Elk materiaal speelt zijn eigen karakteristieke rol in de samenstelling; de toepassing is zo subtiel dat de materialen nauwelijks van elkaar zijn te onderscheiden. In een evenwichtig samengestelde bloementak wordt gelet op de afmeting van de bloemen en de onderlinge verhoudingen.
Wij maken een bloementak van ongeveer zestig centimeter lang, die kan worden gedragen als fascinator, of als versiering op een hoed of kledingstuk. Daarnaast maken we deze bloemen in dezelfde stijl maar dan veel kleiner om te gebruiken als decoratie op een notitieblok of telefoonhoesje (desgewenst).

Tijdens deze workshop hebben we geen tijd om een hoedje te maken, maar elke cursist krijgt een lapje van 35X35 cm in de gewenste kleur om thuis een hoedje (of damestasje) te maken.
Speciale aandacht is er voor de verwerking van zijdefluweel, omdat het aanbrengen van volume in dit materiaal technische vaardigheid vereist. Het behoud van het fluwelige oppervlak en de zijdeglans staan hierbij voorop.
Zoals u ziet: een vol programma, want de ervaring heeft mij geleerd dat mensen enthousiast zijn om in een workshop zo veel mogelijk technieken te leren.

Uitvoering
Wij maken een compositie van bloemen in een zelf gekozen kleur; het kleurengamma van het zijdefluweel en andere zijde is heel rijk. Met de gekozen de kleur als uitgangspunt zullen we bijpassende kleuren zo nodig bijverven.
De bloementak (ca. 60 cm) bestaat uit twee grote, volle bloemen (diameter 12-18 cm) en vijf kleinere bloemen. Ze zijn uit drie verschillende materialen samengesteld .
Het notitieboekje dat wij maken tijdens workshop gaan we bekleden met zijdefluweel en decoreren met minibloemetjes. De techniek van het bekleden van een glad oppervlak is eenvoudig, maar de kneep zit hem in het onaangetast laten van de glanzende, fluwelige structuur van de zijde.

Kostenplaatje
Bij de prijs inbegrepen zijn: Klopt deze informatie?
de materialen;
het fluwelen lapje voor het maken van een hoedje of tasje;
het notitieblokje;
een lichte lunch en koffie/thee met iets wat lekkers is inclusief in de workshop.

EN

Сhrysanthemum – dahlia composition with accessories

VENUE: IJsselstein, Netherlands
DATE: Saturday 21 and Sunday 22 March 2020,
TIME: 11 a.m. – 6 p.m.

Costs of the workshop 302.00 euro incl. VAT

NUMBER OF ARRENDEES: 6–7

Four techniques in one 2-day workshop! We will be working in silk, leather, silk abaca and modelling techniques. Very exciting workshop with four flowers! We’ll make two big flowers: chrysanthemum and dahlia, and two smaller ones: cosmea and scabiosa.
The composition was purposely designed to ensure that in one process, the attendee learns as many techniques and different colors as possible.
The composition itself is 60 cm and it can be a self-sufficient fascinator, also it can serve as a decoration on a hat, dress / clothing.
Each participant will also get a real piece of velvet of the desired colour 35 cm by 35 cm and will be able to create their own small hat or decorate their handbag at home. We’ll also decorate a little notebook. There will be a detailed story about velvet and how to glue it on the surface without damaging the soft structure.
What we will make during this workshop:
1. A beautiful huge branch of 60 cm with two large flowers on the average 18 cm and a couple of small ones. (Look at the photo)
2. All materials are included + a book.
3. A piece of real silk velvet (35 cm x 35cm) is given in addition.
4. A light lunch (coffee/tea and smth delicious) is included.
For those of you who are new to my workshop, it will be even more intense for beginners. I’d love to see you at my workshop. You can sign up via email.

Registration via e-mail. lana@zijdenbloem.nl

Workshop: Fluweelzachte rozen
Voor beginners en gevorderden!

 

Waar: Naarden (… april 2020 om 11.00-19.00)

 

Deze workshop staat in het teken van zijden fluweel, een materiaal van hoogwaardige kwaliteit en met een luxueuze uitstraling. Wat niet iedereen weet is dat zijden fluweel zich niet zo gemakkelijk laat verwerken in zijden bloemen.
In deze workshop krijgt de deelnemer veel informatie over twee manieren waarop deze stof verwerkt kan worden, zodat deze zijn glanzende kant niet verliest en tegelijkertijd om stijf genoeg wordt gemaakt om volume te creëren. Met zijden fluweel als basis gecombineerd met chiffon, satijn, silk abaca, satijn en twee soorten gaas maken wij een chique, sfeervolle bloem.
Bovendien is het een uitdaging om met zijden fluweel grotere vlakken te creëren; deze techniek komt in deze workshop eveneens aan bod. En uiteraard gebruiken wij alleen natuurlijk zijdenfluweel.
Deze workshop valt iets duurder uit dan normaal, omdat we met het duurzame zijden fluweel werken; bij de prijs is het materiaal inbegrepen voor drie rozenknoppen en een grote roos ( +/- 17-19 cm), en fluwelen bladeren.
Samengevat omvat de workshop:
1. drie rozen knoppen, een grote bloem + bladeren
2. de compositie van de vier bloemen op een zijden oppervlak
3. grassprieten
Deze grote compositie kan gebruikt worden als een mooie versiering op een jurk of hoed, als fascinator.
Dagprogramma:
1. Het stijven van zijden fluweel in theorie en praktijk
2. verven op zijden stoffen
3. compositie ontwerpen
4. knippen en vormgeven van blaadjes en bladeren
5. samenstellen en monteren van de knoppen en bloem + compositie
Merk op dat bloem is rood is; de kleur(en) van de bladeren kan de deelnemer naar smaak kiezen, maar deze moet(en) in harmonie zijn met bloem.
– Duur: 7-8 uur
– Prijs : 125 euro exclusief BTW